Specialisaties

Klik en lees meer informatie

voor wie en waarom

Dé specialist op het gebied van bewegen: dat is de fysiotherapeut. Dat bewegen niet altijd vanzelf gaat merken dagelijks miljoenen mensen. Heb je klachten bij je zitten aan de computer op je werk? Een blessure opgelopen tijdens het sporten? Of merk je dat het boodschappen lastig voor je is? Met advies, behandeling en begeleiding helpt de fysiotherapeut je weer optimaal te laten bewegen. Zo kun je de draad weer oppakken!

 

intakegesprek en onderzoek

Wanneer heb je pijn? Wat is je bewegingsvrijheid? In het intakegesprek inventariseren we de klacht die je hebt. Daarna onderzoekt de fysiotherapeut de mogelijke oorzaak van je klacht. Na het gesprek en het onderzoek bespreken we de oorzaak en aard van de klachten. Samen met de fysiotherapeut stel je een behandelplan op maat op.

 

 behandelplan

Het behandelplan zal zich enerzijds richten op jouw herstel. Daarnaast hebben we aandacht voor preventie. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Met oefentherapie kun je je gewrichten beter laten bewegen en je spierfunctie verbeteren. Soms maakt de fysiotherapeut ook gebruik van massage- of mobilisatietechnieken. Daarbij geeft de fysiotherapeut preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert je voldoende en verantwoord te bewegen. Zo kun je zelf voorkomen dat je klachten erger worden of terugkomen en maak je je lichaam sterker.

Snel buiten adem zijn, hoesten, benauwdheid: de longen zijn belangrijk omdat ze je bloed van voldoende zuurstof voorzien. Als de longen niet goed functioneren kan er minder zuurstof in het bloed komen waardoor mensen met een longaandoening sneller buiten adem zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld angstig worden. Normale dagelijkse activiteiten kunnen moeilijker of zelfs helemaal niet meer uitgevoerd worden. De gevolgen voor je dagelijks leven kunnen erg groot zijn, terwijl dat voor de buitenwereld niet altijd zichtbaar is.

 

Fysiotherapie richt zich bij longaandoeningen vooral op:

  • verbeteren van technieken om slijm op te hoesten;
  • verbeteren van de ademtechniek;
  • vergroten van de spierkracht;
  • verbeteren van de fitheid;
  • beter leren omgaan met grenzen en mogelijkheden

 

Effecten van fysiotherapie bij longaandoeningen:

  • betere ademtechniek en effectiever hoesten;
  • grotere spierkracht en een fitter gevoel;
  • minder angst om te gaan bewegen en tijdens bewegen;
  • grotere kwaliteit van leven!

 

Aanmelden:

Met een verwijzing van je huisarts of je (long)specialist kun je je aanmelden bij Fysiotherapie Ooij. Neem bij de intake de brief en verzekeringsgegevens mee. Heb je geen verwijzing? Overleg met je huisarts of specialist of fysiotherapie voor jou zinvol zou kunnen zijn.

 

Vergoeding:

Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen door uw zorgverzekeraar vergoed. Controleer uw polis of bel met uw zorgverzekeraar om te weten of je verzekerd bent voor fysiotherapie.

Manuele therapie is een specialisatie binnen het vak fysiotherapie en richt zich met name op het beter laten functioneren van gewrichten.
De manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken van gewrichten en dan vooral de wervelkolom. Daarbij zal de manueel therapeut niet alleen naar elk afzonderlijk gewricht kijken, maar ook naar het samenspel tussen de gewrichten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat pijn in de heup wordt veroorzaakt door een bewegingsbeperking van het kniegewricht. De manueel therapeut kijkt dus verder dan het pijnlijke gewricht en zal op zoek gaan naar de reden van het ontstaan van de klacht.

Mobiliseren: dat doet de manueel therapeut vooral tijdens de behandeling. Dit houdt in dat de manueel therapeut gewrichten beweegt zodat deze beter gaan functioneren. Door te mobiliseren neemt de klacht vaak direct af en kun je vrijer bewegen. Daarbij worden oefeningen meegegeven om de toegenomen functie te behouden.

Tegenwoordig wordt manuele therapie vaak toegepast in combinatie met fysiotherapie. Eerst wordt door manuele therapie er voor gezorgd dat gewrichten optimaal te bewegen. Daarnaast doe je oefeningen en een trainingsprogramma of krijg je adviezen en begeleiding om fit en soepel te blijven.

De meeste sporters zijn er al mee bekend: medical taping. Maar wist je dat ook niet-sporters er veel baat bij kunnen hebben? Als fysiotherapeuten gebruiken we deze speciale elastische tape bij sportblessures en andere klachten.

 

stabiliserend effect

Met medical taping kunnen we verlichting geven bij spier- en gewrichtsklachten, lymfeoedeem en instabiliteitsproblemen.  De tape is elastisch, en kan daardoor als tweede huid worden aangebracht. Zo heb je voldoende steun, maar kun je toch vrij bewegen.

 

pijnbestrijding

Heb je pijn? Last van een slechte doorbloeding? Met tape op je huid worden je spierfuncties en je bloed- en lymfecirculatie verbeterd. De tape tilt de opperhuid een beetje op, daardoor neemt de druk op de tweede huidlaag af. Hierdoor wordt de druk op de zenuwen minder. Het resultaat: een betere doorbloeding, een snellere afvoer van afvalstoffen en meer voedingsstoffen. Met medical taping kunnen we pijn verminderen of laten verdwijnen.

Zwellingen, pijn, vermoeidheid: lymfeoedeem is vaak pijnlijk en vervelend. Behandeling belangrijk, zodat je zo goed en pijnvrij mogelijk kunt bewegen.

De zwelling verminderen en de functie van het lichaamsdeel verbeteren: dat is het doel van onze behandeling. Hoe we dat doen? Door het lichaamsdeel te zwachtelen, een elastische kous aan te meten, massage (lymfedrainage) en medical taping. Goede voorlichting is belangrijk. Ook raden we vaak oefentherapie aan. Door stap voor stap te revalideren helpen we je je belastbaarheid en je vitaliteit te vergroten.

Last van etalagebenen?

Pijn tijdens het lopen? Last van je benen als je je inspant? Als je etalagebenen hebt (claudicatio intermittens) zijn de bloedvaten in je benen vernauwd. Er stroomt minder zuurstofrijk bloed door de slagaders naar de spieren. Vooral als je loopt doen je benen pijn.

Looptraining

Fysiotherapie Ooij helpt je je klachten aan te pakken. Hoe we dat doen? Door jou te begeleiden bij looptraining. Zo leer je weer intensief en op de juiste manier te bewegen. Met een looptraining verbeter je je coördinatie- en uithoudingsvermogen. Het doel: grotere afstanden kunnen lopen en de risico’s op adervernauwing beperken.

Fysiotherapie Ooij is aangesloten bij Claudicationet.

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een reguliere behandelmethode binnen de fysiotherapie. De methode is overgekomen uit Canada. Door middel van een speciale techniek worden ‘triggerpoints’ in de spier aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint wordt in de volksmond ook wel ‘spierknoop’ genoemd. Deze plek is vaak pijnlijk en kan ook pijn projecteren in andere delen van het lichaam. Een triggerpoint kan een oorzaak zijn van diverse klachten. De fysiotherapeut gaat opzoek naar de triggerpoints en de daarbij horende symptomen.

Triggerpoints kunnen zich uiten in

  • Pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’;
  • Bewegingsbeperkingen in bijhorende gewrichten;
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en);
  • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen;
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut moment, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging, ongeval of sportletsel;
  • Langdurige overbelasting, bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde houding of RSI/KANS;
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips, brace of een mitella/sling;
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie;
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak;
  • Slecht bewegende gewrichten of instabiliteit klachten.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zijn vaak meerdere spieren betrokken. In dat geval zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen. Na het aanprikken krijgt u oefeningen mee van uw fysiotherapeut.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor de dry needling hieronder.

© dryneedling.nl

Dry Needling

Bent u zelf in aanraking gekomen met het coronavirus? Wij hopen dat het goed met u gaat. Het kan zijn dat u verzwakt bent en dat u weer moet aansterken. Wij willen u hier graag bij helpen. Aangezien het virus met name de luchtwegen aantast, is het belangrijk dat u begeleid gaat worden door een gespecialiseerde longfysiotherapeut. In onze praktijk is dit Margaret van der Burgt.

Fysiotherapie Ooij heeft kennis en middelen in huis om u optimaal te begeleiden bij deze revalidatie. Wij hebben ons de afgelopen weken, in samenwerking met verschillende ziekenhuizen en andere samenwerkingsverbanden, goed verdiept in het coronavirus en de bijpassende revalidatie. Door de korte lijntjes kunnen we daarnaast goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en onze therapie aanpassen en verbeteren als dat nodig is. Ook is er nauw contact met andere zorgverleners zoals huisartsen, diëtisten, ergotherapeuten en logopedisten. Mocht het tijdens de revalidatie nodig zijn, dan zal de fysiotherapeut het contact voor u leggen.

De therapie kan op verschillende manieren plaatsvinden:

• Begeleiding op afstand: contact met de longfysiotherapeut gebeurt dan telefonisch of middels beeldbellen.
• De longfysiotherapeut komt bij u thuis. Afhankelijk van de besmettingskans kan dit met of zonder beschermende kleding.
• In onze praktijk in Ooij.

Tijdens het eerste telefonische contact zal worden gekeken naar de vorm die in uw geval het beste uitkomt.

Wilt u een afspraak maken?

Bel 024-6631421 of e-mail ons...